Pierś z kurczaka w truskawkach

0 (0 ocen)

Palce lizać

Składniki:

  • Około 40 dag truskawek
    60 dag piersi z kurczaka
    50 ml białego wytrawnego wina
    Sól, pieprz
    Cukier
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    Olej do smażenia

Pierś z kurczaka w truskawkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki umyj , osusz i dokładnie odszypułkuj
  • 2. Mięso oczyść, umyj i osusz papierowym ręcznikiem
  • 3. Następnie pokrój na plastry, po czym usmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
  • 4. Pod koniec smażenia posyp solą i pieprzem.
  • 5. Zdejmij z patelni i odłóż w ciepłe miejsce
  • 6. Zlej z patelni nadmiar tłuszczu (jeśli pozostał), zalej winem i po zagotowaniu dodaj szklankę wody wymieszaną dokładnie z mąką ziemniaczaną.
  • 7. Sos dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru, wrzuć pokrojone w kostkę truskawki, jeszcze raz zagotuj i polewaj sosem mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy