Pierś z kurczaka w truskawkach
Składniki:
- Około 40 dag truskawek
60 dag piersi z kurczaka
50 ml białego wytrawnego wina
Sól, pieprz
Cukier
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Olej do smażenia
Pierś z kurczaka w truskawkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Truskawki umyj , osusz i dokładnie odszypułkuj
-
2.
Mięso oczyść, umyj i osusz papierowym ręcznikiem
-
3.
Następnie pokrój na plastry, po czym usmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
-
4.
Pod koniec smażenia posyp solą i pieprzem.
-
5.
Zdejmij z patelni i odłóż w ciepłe miejsce
-
6.
Zlej z patelni nadmiar tłuszczu (jeśli pozostał), zalej winem i po zagotowaniu dodaj szklankę wody wymieszaną dokładnie z mąką ziemniaczaną.
-
7.
Sos dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru, wrzuć pokrojone w kostkę truskawki, jeszcze raz zagotuj i polewaj sosem mięso
Komentarze