Pierś z kurczaka w sosie własnym

4.5 (185 ocen)

  • Łatwy

Pierś z kurczaka hmm...delicje! Krucha, delikatna, soczysta i aromatyczna.

  • Łatwy

Składniki:

  • - pierś z kurczaka: 3 sztuki
    - rosołek drobiowy: 1 opakowanie
    - musztarda z płatkami wędzonej papryki: 1 opakowanie
    - pieprz czarny,kolorowy i ziołowy: 1 opakowanie
    - zioła do drobiu: 1 opakowanie
    - sól: 2 szczypty
    - liść laurowy: 2 sztuki
    - papryka czerwona: 1 sztuka
    - ziele angielskie: 2 sztuki
    - wywar z rosołu: 0.5 szklanki
    - pomidor: 1 sztuka
    - sałata lodowa- liście: 6 sztuk
    - Szczypiorek posiekany: 1 łyżka
    - zioła do sałatek: 1 łyżeczka
    - jogurt naturalny: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś z kurczaka w sosie własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kurczaka smarujemy musztardą posypujemy pieprzem czarnym, ziołami do drobiu, ognistą mieszanką odstawiamy do lodówki na dwie godziny.
  • 2. Do garnka wlewamy 2 łyżki oleju,rozgrzewamy nasz garnek, wkładamy piersi z kurczaka, obsmażamy z dwóch stron,
  • 3. Podlewamy rosołem, dodajemy przyprawy, pieprz i sól, ziele angielskie, liście laurowe, posypujemy papryką czerwoną. Dusimy do miękkości około jedną godzinę.
  • 4. Robimy sos: do garnka wlewamy sos który powstał podczas smażenia, dodajmy 3 łyżki jogurtu naturalnego, 3 łyżki musztardy z płatkami wędzonej papryczki, gotujemy przez chwilę.
  • 5. Upieczoną pierś z kurczaka kroimy na plastry, układamy na talerzu i polewamy sosem, robimy dekoracje z sałaty i pomidora, szczypiorku posypujemy ziołami do sałatek.
    Z zestawem surówek, ryżem lub zapiekanymi ziemniakami, zadowoli podniebienie najbardziej wymagającego smakosza.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować