Pierś z kurczaka w sosie własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kurczaka smarujemy musztardą posypujemy pieprzem czarnym, ziołami do drobiu, ognistą mieszanką odstawiamy do lodówki na dwie godziny.
2.Do garnka wlewamy 2 łyżki oleju,rozgrzewamy nasz garnek, wkładamy piersi z kurczaka, obsmażamy z dwóch stron,
3.Podlewamy rosołem, dodajemy przyprawy, pieprz i sól, ziele angielskie, liście laurowe, posypujemy papryką czerwoną. Dusimy do miękkości około jedną godzinę.
4.Robimy sos: do garnka wlewamy sos który powstał podczas smażenia, dodajmy 3 łyżki jogurtu naturalnego, 3 łyżki musztardy z płatkami wędzonej papryczki, gotujemy przez chwilę.
5.Upieczoną pierś z kurczaka kroimy na plastry, układamy na talerzu i polewamy sosem, robimy dekoracje z sałaty i pomidora, szczypiorku posypujemy ziołami do sałatek.
Z zestawem surówek, ryżem lub zapiekanymi ziemniakami, zadowoli podniebienie najbardziej wymagającego smakosza.
Komentarze