Pierś z kurczaka w sosie masztardowym

0 (0 ocen)

Proste i szybkie do przygotowania danie. A przy tym bardzo smaczne, na pewno zadowoli gusta nawet największego smakosza. Najlepiej smakuje z tłuczonymi ziemniakami.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
    330g śmietany 18%
    6-7 łyżeczek musztardy dijon
    3 łyżki masła
    3 łyżki mąki
    3/4 szklanki mleka
    sól i pieprz
    oliwa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Pierś z kurczaka w sosie masztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka myjemy i oczyszczamy, a następnie kroimy w mniejsze kawałki i przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy mięso na złoty kolor. Następnie przekładamy je na talerz.
  • 2. Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i chwilę przesmażamy na jasno-złoto, uważając, aby się nie przypaliła. Kiedy zasmażka jest gotowa, dodajemy do niej śmietanę, mleko oraz musztardę. Sos dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kiedy jest gotowy, wkładamy do niego usmażone wcześniej kawałki kurczaka i dusimy na niewielkim ogniu przez około 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierś z kurczaka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować