Proste i szybkie do przygotowania danie. A przy tym bardzo smaczne, na pewno zadowoli gusta nawet największego smakosza. Najlepiej smakuje z tłuczonymi ziemniakami.
Pierś z kurczaka w sosie masztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka myjemy i oczyszczamy, a następnie kroimy w mniejsze kawałki i przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy mięso na złoty kolor. Następnie przekładamy je na talerz.
2.Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i chwilę przesmażamy na jasno-złoto, uważając, aby się nie przypaliła. Kiedy zasmażka jest gotowa, dodajemy do niej śmietanę, mleko oraz musztardę. Sos dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kiedy jest gotowy, wkładamy do niego usmażone wcześniej kawałki kurczaka i dusimy na niewielkim ogniu przez około 20 minut.
Komentarze