Pierś z kurczaka w sosie kurkowym

4.86 (159 ocen)

  • 60 min

Dostałam dwie garśći kurek i zrobiłam z nich pyszny, pachnący lasem obiad.

  • 60 min

Składniki:

  • 0,5 l bulionu,
    500 g piersi z kurczaka,
    200 - 250 g kurek,
    1 cebula,
    pęczek natki pietruszki,
    przyprawa do kurczaka,
    sól morska,
    pieprz,
    słodka papryka w proszku,
    liść laurowy,
    ziele angielskie,
    olej do smażenia,
    słodka śmietana,
    2 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

4.86 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Pierś z kurczaka w sosie kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować bulion z dodatkiem ziela angielskiego i liściem laurowym.
  • image-1qla8ba 2. Pierś kurczaka opłukać i pokroić. Kurki oczyścić z mchu i piachu, opłukać, pokroić. Posiekać natkę pietruszki i cebulę.
  • image-2arlokr 3. Rozgrzać na patelni olej i podsmażyć na nim pierś z dodatkiem przyprawy do kurczaka, soli, pieprzu i słodkiej papryki. Przełożyć do garnka z bulionem.
  • image-0walnfy 4. Ponownie rozgrzać na patelni olej, wrzucić kurki, cebulę i natkę pietruszki. Smażyć do momentu zeszklenia się cebuli. Przełożyć do bulionu.
  • 5. Całość dusić na małym ogniu przez około 30 - 40 minut ( do czasu aż mięso będzie mięciutkie). Sos zaprawić mąką roztartą w śmietanie z dodatkiem niewielkiej ilości sosu ( nie może być grudek). Wlać cienkim strumieniem do sosu, cały czas mieszając. Doprawić w razie potrzeby, chwilę jeszcze pogotować, zdjąć z ognia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kurczak Kurki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować