Pierś z kurczaka w sosie kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagotować bulion z dodatkiem ziela angielskiego i liściem laurowym.
2.Pierś kurczaka opłukać i pokroić. Kurki oczyścić z mchu i piachu, opłukać, pokroić. Posiekać natkę pietruszki i cebulę.
3.Rozgrzać na patelni olej i podsmażyć na nim pierś z dodatkiem przyprawy do kurczaka, soli, pieprzu i słodkiej papryki. Przełożyć do garnka z bulionem.
4.Ponownie rozgrzać na patelni olej, wrzucić kurki, cebulę i natkę pietruszki. Smażyć do momentu zeszklenia się cebuli. Przełożyć do bulionu.
5.Całość dusić na małym ogniu przez około 30 - 40 minut ( do czasu aż mięso będzie mięciutkie). Sos zaprawić mąką roztartą w śmietanie z dodatkiem niewielkiej ilości sosu ( nie może być grudek). Wlać cienkim strumieniem do sosu, cały czas mieszając. Doprawić w razie potrzeby, chwilę jeszcze pogotować, zdjąć z ognia.
Komentarze