Pierś z kurczaka w miodowo-sezamowej panierce z marchewką glazurowaną w miodzie i puree ziemniaczane

4.99 (142 ocen)

Doskonały pomysł na obiad z wykorzystaniem miodu. Soczysta pierś z kurczaka w chrupiącej, miodowej panierce podana ze słodką, glazurowaną marchewką i aksamitnym purre z ziemniaków. Całość cudownie smakuję i jeszcze lepiej wygląda. Z przepisu wychodzą 2 porcje.

Składniki:

  • Soczysta pierś z kurczaka w miodowo-sezamowej panierce:
    1 pojedyncza pierś z kurczaka
    2 łyżki miodu wielokwiatowego Miody Polskie
    4 łyżki sezamu
    4 łyżki bułki tartej
    sól, pieprz
    olej do smażenia

    Marchewka glazurowana w miodzie:
    2 średnie marchewki
    sól, pieprz
    2 łyżki masła
    1-2 łyżki miodu wielokwiatowego Miody Polskie

    Puree ziemniaczane:
    200-300 g. ziemniaków
    2-3 łyżki masła
    ¼ szkl. mleka
    sól, pieprz

    Dodatkowo:
    pietruszka/ koperek do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.99 (142 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Puree

Pierś z kurczaka w miodowo-sezamowej panierce z marchewką glazurowaną w miodzie i puree ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczysta pierś z kurczaka w miodowo-sezamowej panierce: Pierś umyć, pokroić wzdłuż na dwie części, osuszyć, a następnie doprawić solą i pieprzem. Odstawić na 20 minut. W tym czasie przygotować panierkę - sezam i bułkę tartą wymieszać. Pierś wysmarować miodem, a następnie obtoczyć w panierce. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju do zezłocenia.
  • 2. Marchewka glazurowana w miodzie: Marchewki obrać, pokroić na mniejsze części, a następnie ugotować we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości (5-10 minut) Wyjąć z wody i ostudzić. Masło rozgrzać na patelni, włożyć marchewki i doprawić pieprzem i solą. Następnie polać miodem i smażyć z obu stron, aż marchewki się zeszklą, a glazura zbrązowieje.
  • 3. Puree ziemniaczane: Ziemniaki obrać, umyć, a następnie ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane odcedzić. Wlać do nich gorące mleko i dodać pokrojone w kostkę masło. Przyprawić do smaku. Całość utłuc tłuczkiem do ziemniaków na kremową, jednolitą masę.
  • 4. Na czystym talerzu umieścić pierś, marchewki i puree ziemniaczane. Danie udekorować pietruszką/ koperkiem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować