Dzięki marynowaniu piersi z kurczaka w majonezie mięso wychodzi pyszne, soczyste. Co więcej, jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, większość czasu to pieczenie - W sam raz na przybycie niespodziewanych gości.
45 min
Składniki:
podwójna pierś z kurczaka (ok. 400g),
sól ziołowa,
pieprz,
papryka ostra,
majonez 3,5 łyżki
Pierś z kurczaka w majonezie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i usuwamy błonki. Oprószamy ją z obu stron solą, pieprzem o ostrą papryką. Mięso odstawiamy do lodówki na pół godziny.
2.Po tym czasie nacieramy je z obu stron majonezem. Mięso przekładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy około 30 - 40 minut w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu piersi nie kroimy od razu, ale chwilkę czekamy. Pierś wychodzi bardzo soczysta. Piersi możemy dodatkowo obtoczyć w bułce tartej. Podajemy z ziemniakami i surówką. Życzę smacznego ;)
Komentarze