Pierś z kurczaka pod pierzynką szpinakową zapiekana z serem

4.5 (169 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepis dostałam od mamy... ta po trawa smakuje po prostu ... idealnie. Danie genialne zarówno na obiad, jak i na przekąskę dla gości.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - pierś z kuczaka: 1 kilogram
    - Czerwona papryka: 1 sztuka
    - szpinak w liściach (może być mrożony): 300 gramów
    - cebula mała: 1 sztuka
    - ser żółty tarty: 200 gramów
    - margaryna zimna: 1 łyżka
    - czosnek świeży: 3 ząbki
    - oliwa: 5 łyżek
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pierś z kurczaka pod pierzynką szpinakową zapiekana z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę oraz cebulę kroimy w drobniutką kosteczkę. Cebulę podsmażamy na łyżce margaryny, aż się lekko zarumieni. Przekładamy do miseczki. Szpinak (mrożony) przekładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu, aż do całkowitego rozmrożenia. Dodajemy cebulę oraz paprykę. Doprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem. W międzyczasie piersi z kurczaka kroimy na mniejsze porcje, przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką i smażymy na złoty kolor. Usmażone piersi z kurczaka przekładamy na blachę, na wierzch każdej z nich nakładamy porcję szpinaku. Następnie posypujemy odrobiną startego sera. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok 10 minut, aż ser się rozpuści.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona papryka Kurczak Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować