Pierś z kurczaka nadziewana daktylami w bekonowej otoczce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kurczaka myjemy, pozbawiamy błonek, tłuszczu oraz ewentualnych kostek, a następnie kilkanaście razy nakłuwamy je nożem w różnych odstępach. Daktyle tniemy na mniejsze kawałki, a następnie wkładamy je w otwory powstałe w kurczaku. Tak przygotowane mięso oprószamy papryką, pieprzem oraz solą, a następnie owijamy w przecięte wzdłuż plastry bekonu. Gotowe smarujemy za pomocą pędzelka syropem klonowym i układamy w delikatnie wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 40-50 minut.
2.Gdy kurczak jest już prawie gotowy do garnka wlewamy wodę i dodajemy miętę, zagotowujemy po czym wsypujemy groszek i gotujemy przez 5-10 minut do momentu zmięknięcia groszku.
Gotowe piersi z kurczaka podajemy ciepłe razem z ugotowanym i odcedzonym groszkiem.
Komentarze