Pierś z kurczaka nadziewana daktylami w bekonowej otoczce

0 (0 ocen)

  • 20 min

Delikatnie przekładana słodkimi daktylami, owinięta w chrupki bekon, polana słodkim syropem klonowym i podana na miętowym groszku - dla mnie bomba

  • 20 min

Składniki:

  • na 2 osoby:

    2 małe pojedyncze piersi z kurczaka
    8-9 plasterków bekonu
    7-8 suszonych daktyli
    sól i pieprz w młynku
    ostra papryka
    4 łyżki syropu klonowego
    1- 2 szklanki świeżego lub mrożonego zielonego groszku
    3-4 gałązki świeżej mięty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Syropy Dania główne

Pierś z kurczaka nadziewana daktylami w bekonowej otoczce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kurczaka myjemy, pozbawiamy błonek, tłuszczu oraz ewentualnych kostek, a następnie kilkanaście razy nakłuwamy je nożem w różnych odstępach. Daktyle tniemy na mniejsze kawałki, a następnie wkładamy je w otwory powstałe w kurczaku. Tak przygotowane mięso oprószamy papryką, pieprzem oraz solą, a następnie owijamy w przecięte wzdłuż plastry bekonu. Gotowe smarujemy za pomocą pędzelka syropem klonowym i układamy w delikatnie wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 40-50 minut.
  • 2. Gdy kurczak jest już prawie gotowy do garnka wlewamy wodę i dodajemy miętę, zagotowujemy po czym wsypujemy groszek i gotujemy przez 5-10 minut do momentu zmięknięcia groszku.
    Gotowe piersi z kurczaka podajemy ciepłe razem z ugotowanym i odcedzonym groszkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować