Kurczak na zimno

4.5 (188 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Znudziły mi się już sklepowe wędliny, dlatego staram się wymyślać swoje domowe wędlinki, które są na pewno zdrowsze niż te sklepowe.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka,
    1 łyżeczka majeranku,
    1 łyżeczka tymianku,
    2 łyżki oleju,pieprz,
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kurczak na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kurczaka myjemy i namaczamy w solance na 3-4 godziny (solankę przygotowujemy poprzez dodanie 8-10 dag soli na litr wody).
    2. Olej mieszamy z przyprawami i nacieramy osuszone piersi z kurczaka
  • 2. Olej mieszamy z przyprawami i nacieramy osuszone piersi z kurczaka
  • 3. Przyprawione piersi owijamy ciasno folią aluminiową i dodatkowo okręcamy bawełniana nicią. Odstawiamy na noc do lodówki.
  • 4. Pierś pieczemy przez 45 minut w 180 st, bez termoobiegu. Po upieczeniu zostawiamy do całkowitego wystygnięcia aby mięso stężało.
    Serwujemy na kanapki. SMACZNEGO!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować