Pierś z kurczaka faszerowana rydzami

4.5 (145 ocen)

  • 30 min

Oczywiście najlepsza ze świeżymi grzybami, w sezonie, ale również z mrożonymi smakuje wybornie.

  • 30 min

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka

    30 dag rydzów - ja miałam mrożone

    100 ml bulionu

    1 cebula

    sok z cytryny

    10 dag żółtego sera

    2 łyżki oleju

    1 łyżka masła

    3 ząbki czosnku

    sól, pieprz, tymianek
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Faszerowane

Pierś z kurczaka faszerowana rydzami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obraną cebulę kroimy drobno i szklimy na maśle. Wrzucamy do niej rydze.- ja ich wcześniej nie rozmrażałam osobno, Doprawiamy cebulowo-grzybowy farsz solą, pieprzem oraz tymiankiem, następnie dusimy, aż będą miękkie i odparuje z nich woda. Zdejmujemy patelnię z ognia i czekamy ,aż trochę przestygną. Na tarce ścieramy żółty ser i dodajemy go do farszu. MIeszamy. Za pomocą długiego i ostrego noża robimy w każdej z piersi z kurczaka nacięcie wzdłuż, tak aby powstała kieszonka, do której nałozymy farsz.Staramy się nie podziurawić mięsa, aby nadzienie z niego nie wypadało w trakcie obróbki termicznej. MIęso nacieramy sokiem wyciśniętym z cytryny, czosnkiem oraz przyprawami. Faszerujemy piersi z kurczaka. Ja uwielbiam grzyby, więc zawsze staram sie włożyć do mięsa jak najwięcej farszu :) Spinamy mięso wykałaczkami i obsmażamy z obu stron na rumiano. Kolejm krokiem jest wlanie bulionu do mięsa. Przykrywamy patelnię i dusimy wszystko około 15 minut. Podajemy pierś z kurczaka pokrojona w grube plastry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Pierś z kurczaka Rydze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować