Pierś z kieszonką na termogenezę poposiłkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drobiową pierś opłukujemy pod zimną bieżącą wodą. Osuszamy papierowym ręcznikiem. Odkrawamy chrząstki i ścięgna. Dzielimy pierś na pół. W każdej połówce nożem nacinamy kieszeń. Pozostawiamy na 30 min w zalewie przyrządzonej z oleju, octu winnego, miodu i ziół (bazylii, majeranku, pieprzu, papryki, cząbru, pietruszki). Do kieszonek, łyżeczką nakładamy uprzednio przygotowaną masę serową: ser rozgniatamy widelcem, mieszamy z jogurtem i posiekanym koperkiem. Tak przygotowane mięso owijamy w folię i wkładamy na 20 min do kombiwaru. Pieczemy w temp. 180 st. C (jeśli w piekarniku, to wpierw rozgrzewamy go do tej temperatury). Podajemy z surówką z buraczków lub pora, selera, ogórka, rzodkiewki, kabaczka (warzywa te zawierają karoten – prowitaminę A). Na zdjęciu, pierś podana jest z ryżem (węglowodanem), którego nie powinni łączyć w daniach z białkiem wszyscy będący na początku stosowania diety.
Wyjaśnienie: termogeneza poposiłkowa występuje podczas spożycia zwiększonej ilości białka, które wywołuje okresowy wzrost przemiany materii.
Komentarze