Pierś z Kaczki z Ostrą Wyściółką

0 (0 ocen)

  • 10 min

Wspaniałe połączenie mięsa z kaczki o słodkawym smaku + ostra wyściółka papryki z cebulką.

  • 10 min

Składniki:

  • Pierś z kaczki (u mnie francuska)240g
    2 kostki czosnku
    2 łyżki sos sojowy ciemny
    2 łyzki miód
    2 łyzki ocet winny (czerwony)
    1 łyżka imbir ( w proszku)
    4 papryczki peperoni
    1 średnia cebula
    olej do smazenia
    sól,pieprz (wg.uznania)

Pierś z kaczki z ostrą wyściółką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kaczki oczyszczamy z ewentualnych piórek.Myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacinamy skórkę w paski. W misce z sosu sojowego,imbiru,miodu,czosnku,octu winnego robimy marynate-mieszamy. Wkładamy do niej pierś z kaczki ,dokładnie rozprowadzamy po całości i marynujemy ją najlepiej przez całą noc w lodówce. Następnie myjemy papryczki,obieramy cebulę. Papryki kroimy w plastry razem z nasionkami ( ALE UWAGA !!! BĘDZIĘ BARDZO OSTRE !!!.WIĘC MOZNA USUNĄĆ NASIONKA ABY BYŁO MNIEJ OSTRE,LUB DODAĆ MNIEJ PAPRYCZEK ) a cebulkę w półksiężyce. Na patelni rozgrzewamy olej i podduszamy warzywa. Piekrnik nagrzewamy do 220*C i pieczemy naszą kaczkę na środkowej półce,od czasu do czasu przekręcając około 30 minut.
  • Pierś z Kaczki z Ostrą Wyściółką 2. Na talerz wykładamy podsmażoną paprykę z cebulą, na wierzch układamy pierś z kaczki i gotowe . Podajemy np. z ryżem i dowolną sałatą.

    SMACZNEGO . . . . . .

Komentarze

Podobne przepisy