Pierś z kaczki z ostrą wyściółką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kaczki oczyszczamy z ewentualnych piórek.Myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacinamy skórkę w paski. W misce z sosu sojowego,imbiru,miodu,czosnku,octu winnego robimy marynate-mieszamy. Wkładamy do niej pierś z kaczki ,dokładnie rozprowadzamy po całości i marynujemy ją najlepiej przez całą noc w lodówce. Następnie myjemy papryczki,obieramy cebulę. Papryki kroimy w plastry razem z nasionkami ( ALE UWAGA !!! BĘDZIĘ BARDZO OSTRE !!!.WIĘC MOZNA USUNĄĆ NASIONKA ABY BYŁO MNIEJ OSTRE,LUB DODAĆ MNIEJ PAPRYCZEK ) a cebulkę w półksiężyce. Na patelni rozgrzewamy olej i podduszamy warzywa. Piekrnik nagrzewamy do 220*C i pieczemy naszą kaczkę na środkowej półce,od czasu do czasu przekręcając około 30 minut.
2.Na talerz wykładamy podsmażoną paprykę z cebulą, na wierzch układamy pierś z kaczki i gotowe . Podajemy np. z ryżem i dowolną sałatą.
Komentarze