Świetny pomysł na wykwintny obiad. Wspaniałe połączenie kaczki z sosem daje wspaniały smak.
Składniki:
4 piersi z kaczki ze skórą
sól, pieprz, majeranek,rozmaryn, delikat do mięsa
1 łyżeczka miodu
200 ml czerwonego wina półwytrawnego
150 g żurawin
worek do pieczenia
Pierś z kaczki w winnym sosie żurawinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
Mięso dokładnie myjemy, osuszamy. Pierś nacinamy w kratkę od strony skóry, robimy to na tyle delikatnie aby nie naciąć mięsa. Kaczkę nacieramy solą, pieprzem, delikatem i majerankiem. Odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny zawinięte w folie. Następnie, na rozgrzanej patelni obsmażamy kaczkę najpierw 8 minut od strony skóry , nastepnie 5 minut od strony mięsa. Usmażone mięso przekladamy do worka do pieczenia,dodajemy kilka żurawin, szczelnie zamykamy i pieczemy jeszcze 30 minut w 180 stopniach.. Na patelnię po smażeniu kaczki wlewamy wino. Do wina dodajemy łyżeczkę miodu i resztę żurawiny, chwilę gotujemy. Gdy żurawiny zmiękną, rozgniatamy je widelcem. Całość doprawiamy do smaku solą , pieprzem i świezym rozmarynem. Przecedzamy przez sito, wlewamy do sosierki. Kaczkę wyjmujemy, odstawiamy na chwilę by mięso odpoczeło. Kroimy w plastry, polewamy sosem żurawinowym. Można podawać z różnymi dodatkami.
Komentarze