Pierś z indyka z quinoa

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Komosę ryżową odkryłam niedawno i od razu się w niej zakochałam- jest nie tylko pyszna, ale i bardzo zdrowa...

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pierś z indyka: 40 dekagramów
    - cebula (średnia): 1 sztuka
    - czosnek ząbki: 2 sztuki
    - podgrzybki suszone: 15 gramów
    - szafran szczypta: 1 sztuka
    - białe wino wytrawne: 250 mililitrów
    - olej rzepakowy: 6 łyżek
    - masło: 2 łyżki
    - liść laurowy: 1 sztuka
    - ziele angielskie/ziarenka: 3 sztuki
    - pieprz czarny ziarnisty: 10 sztuk
    - komosa ryżowa (quinoa): 1 szklanka
    - suszone pomidory z zalewy ziołowej (połówki): 12 sztuk
    - sól do smaku: 1 sztuka
    - pieprz młotkowany z kolendrą do smaku: 1 sztuka
    - orzechy włoskie: 5 dekagramów
    - olej z suszonych pomidorów: 3 łyżki
    - pieprz czarny świeżo mielony do smaku: 1 sztuka
    - natka pietruszki świeża posiekana: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś z indyka z quinoa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z indyka oczyszczamy, płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w niedużą kostkę lub 2 cm paski. Szafran zalewamy kilkoma łyżkami wrzątku. Komosę ryżową przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, studzimy. Grzyby zalewamy szklanką letniej wody, odstawiamy na 10-15 minut.
  • 2. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w talarki lub półtalarki. Przesmażamy na rumiano na połowie oleju rzepakowego, ściągamy na talerz. Wlewamy resztę oleju rzepakowego i podsmażamy dokładnie mięso, lekko solimy, ściągamy na talerz.
  • 3. Na patelnię wlewamy wino. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty oraz podsmażoną cebulę i czosnek. Dorzucamy namoczone grzyby, dokładnie mieszamy. Zagotowujemy, dodajemy podsmażone mięso, zalewamy taką ilością wody z moczenia grzybów, aby mięso było tylko lekko zakryte. Dusimy na wolnym ogniu przez 40 minut.
  • 4. Na drugiej patelni podgrzewamy olej z suszonych pomidorów i wrzucamy ugotowaną komosę. Smażymy 5 minut, dodajemy posiekane orzechy włoskie i pokrojone w paski suszone pomidory. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 5. Gdy mięso będzie już miękkie i większość płynu odparuje, dodajemy masło i doprawiamy do smaku solą i pieprzem młotkowanym z kolendrą.
  • 6. Komosę nakładamy na głęboki talerz, pozostawiając na środku zagłębienie, w które wkładamy mięso. Posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować