Pierś z indyka nadziewana

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Tym razem jako nadzienie wykorzystałam rodzynki, morele i śliwki suszone . Mięsko delikatne i ta wersja mi bardzo przypadła do gustu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1,2 kg filet z indyka
    10 dkg moreli suszonych
    10 dkg śliwek suszonych
    10 dkg rodzynki
    sól, pieprz
    3/4 szklanki wina półwytrawnego czerwonego może być białe
    olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś z indyka nadziewana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierś z indyka nadziewana 1. Filet z indyka myję, osuszam. Nacinam wzdłuż na całej długości w 3 miejscach na głębokości 3 cm, co około 2 cm. Solę i pieprzę dokładnie.Śliwki, morele, rodzynki wsypuję do miseczki i zalewam winem. Odstawiam na 30 minut ale może być dłużej. Wtedy owoce fajnie nasiąkną winem. Śliwki, morele, rodzynki na przemian układam w nacięciach. Filet zawiązuje sznurkiem, albo nitką bardzo dokładnie i mocno ściskam. Układam w brytfannie do której wlewam olej. i wstawiam do piekarnika na 60 minut temp 190 stopni. W między czasie podlewam winem które mi zostało z moczenia śliwek. Po upieczeniu kroję na plastry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Morele Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować