Piers z gesi w żurawnie, jabłkach i śliwkach suszonych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piers z gesi myjemy ,dokladnie osuszamy ,odcinamy tluszcz.
2.Ostrym nozem nacinamy skore w kostke.
3.Piers kladziemy skora do dolu ,na suchej (bez zadnego tluszczu) ,zimnej patelni ,nastepnie wlaczamy palnik i czekamy az nam sie tluszcz wytopi a skora zarumieni - .Obracamy i smazymy do zarumienienia .
Piers przekladamy na talerz i z kazdej strony doprawiamy sola i swiezo zmielonym pieprzem.
4.Nastepnie przekladamy do naczynia do pieczenia. Dodajemy jablka ,zurawine,suszone sliwki ,polewamy sokiem z pomaranczy ,oraz dwoma lyzkami wytopionego tluszczu i doprawiamy delikatnie majerankiem sola i swiezo zmielonym pieprzem (tym razem bardziej owoce ) .
5.Pieczemy w 160-165 st. okolo 20-25 min. ,w zaleznosci od wielkosci piersi .
Wyjmujemy i pozostawiamy na kilka minut ,aby soki z miesa rownomiernie sie rozeszly. Kroimy w cienkie plasterki i podajemy np. z ziemniakami i czerwonymi buraczkami na cieplo.
6.Smacznego.
Porady
Piersi nie warto piec bardzo dlugo ,bo bedzie bardzo sucha. Nalezy kroic na cienkie plasterki .
Komentarze