Pierś z gęsi pieczona z żurawiną

4.5 (151 ocen)

Proste rozwiązania są zawsze najlepsze - przygotowałam bardzo wykwintny obiad z zaledwie dwóch składników, wyszło pysznie i aromatycznie

Składniki:

  • 4 piersi z gęsi,
    sól,
    pieprz,
    1 łyżeczka czosnku,
    4-5 łyżeczek majeranku,
    6 łyżek żurawiny suszonej,
    woda do podlania
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś z gęsi pieczona z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierś z gęsi pieczona z żurawiną 1. Piersi z gęsi nacieramy czosnkiem, oprószamy je solą i pieprzem, a następnie posypujemy majerankiem. Układamy je w naczyniu, zakrywamy je folią i odstawiamy w chłodne miejsce na noc. Następnego dnia dodajemy żurawinę, mięso podlewamy wodą i pieczemy pod przykryciem 2h w 200 stopniach.
  • Pierś z gęsi pieczona z żurawiną 2. Pół godziny przed końcem zdejmujemy pokrywkę tak, żeby gęś się zarumieniła. Podczas pieczenia mięso często podlewamy sosem z pieczenia. Po upieczeniu mięsu dajemy chwilkę odpocząć i kroimy w plasterki.
    Można dodatkowa podać je z żurawiną ze słoika (do mięs).
    Życzę smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gęś Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować