Wersję takiej piersi kurczaka zrobilam na prośbę mojej córki która miała okazję jeść to danie na przyjęciu w restauracji. Jest to delikatna pierś kurczaka któremu wino nadaje lekko słodko-kwaśny aromat. Polecam.
Pierś kurczaka w winie marsala - chicken marsala - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso lekko rozbić tłuczkiem opruszyć solą i pieprzem, Ułożyć w miseczce i zalać częścią wina tak aby wino przykryło mieso ( nie koniecznie wszystko), pozostawić na 1 godzinę do marynowania. Filety opruszyć mąką obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Wyłożyć na miseczkę .
2.Na patelnię dodać masło i pokrojoną w kostkę cebule , szalotkę i czosnek, lekko zrumienić. Pieczarki obrać pokroić na cienkie plastry dodać do cebuli podsmażyć.
3.Dodać resztę wina oraz wino które pozostało z marynaty, dodać 1 łyżkę mąki dokładnie wymieszać aż zrobi sie sosik podlać bulionem. Dodać filety kurczaka doprawić solą i pieprzem do smaku. Posypać natką pietruszki.Jeśli chcemy aby aby sos był gestszy możemy dodać łyżkę słodkiej śmietanki.
Komentarze