PIERŚ KURCZAKA W WINIE MARSALA - CHICKEN MARSALA

4.5 (176 ocen)

  • 2 godz.

Wersję takiej piersi kurczaka zrobilam na prośbę mojej córki która miała okazję jeść to danie na przyjęciu w restauracji. Jest to delikatna pierś kurczaka któremu wino nadaje lekko słodko-kwaśny aromat. Polecam.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 8 cienkich filetów piersi kurczaka
    2 łyżki mąki
    3 łyżki oliwy z oliwek
    3 łyżki masła
    25 dag pieczarek
    1 cebula
    1 łyżka posiekanej szalotki
    2 ząbki czosnku
    1/2 szklanki wina "Marsala"
    1/3 szklanki bulionu
    1 łyżka siekanej pietruszki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś kurczaka w winie marsala - chicken marsala - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1bejvw8 1. Mięso lekko rozbić tłuczkiem opruszyć solą i pieprzem, Ułożyć w miseczce i zalać częścią wina tak aby wino przykryło mieso ( nie koniecznie wszystko), pozostawić na 1 godzinę do marynowania. Filety opruszyć mąką obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Wyłożyć na miseczkę .
  • image-228ats0 2. Na patelnię dodać masło i pokrojoną w kostkę cebule , szalotkę i czosnek, lekko zrumienić. Pieczarki obrać pokroić na cienkie plastry dodać do cebuli podsmażyć.
  • 3. Dodać resztę wina oraz wino które pozostało z marynaty, dodać 1 łyżkę mąki dokładnie wymieszać aż zrobi sie sosik podlać bulionem. Dodać filety kurczaka doprawić solą i pieprzem do smaku. Posypać natką pietruszki.Jeśli chcemy aby aby sos był gestszy możemy dodać łyżkę słodkiej śmietanki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować