Pierś kurczaka w suszonych żurawinach w 25 minut

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Niesamowicie aromatyczna i miękka, prawie rozpływająca się w ustach pierś kurczaka w żurawinach. Idealne danie na szybki obiad albo wystawny obiad. Wspaniale komponuje się z kuskusem albo ryżem.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - piersi z kurczaka pojedyncze: 2 sztuki
    - suszona żurawina: 1 szklanka
    - sok jabłkowy: 1 szklanka
    - bulion z kurczaka: 1 szklanka
    - mąka: 0.25 szklanki
    - sól morska: 0.5 łyżeczki
    - świeżo zmielony pieprz czarny: 0.5 łyżeczki
    - musztarda jabłkowa z calvadosem: 1 łyżka
    - olej (do obsmażania): 1 łyżka
    - kuskus: 1 opakowanie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś kurczaka w suszonych żurawinach w 25 minut - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W miseczce wymieszaj mąkę z solą i pieprzem.
  • 2. Przepołów 2 piersi, tak aby otrzymać 4 cienkie filety.
  • 3. Obtocz piersi w mącznej mieszance.
  • 4. Rozgrzej olej na patelni. Połóż filety z piersi i smaż około 2-3 minuty z każdej strony.
  • 5. W tym czasie w miseczce połącz sok z jabłek, żurawiny i ½ szklanki bulionu. Odłóż.
  • 6. Kiedy obsmażysz piersi, odłóż je na bok na talerzyk.
  • 7. Do patelni przełóż żurawiny z bulionem i sokiem.
  • 8. Zagotuj, zmniejsz płomień i lekko odparuj – około 3 minut.
  • 9. Dodaj musztardę i dokładnie wymieszaj.
  • 10. Włóż z powrotem filety z piersi kurczaka i gotuj około 8 minut, aż mięso będzie miękkie.
  • 11. W tym czasie zalej kuskus drugą połową szklanki bulionu z kurczaka.
  • Pierś kurczaka w suszonych żurawinach w 25 minut_ 12. Kiedy mamy już wszystko gotowe rozdrobnij kuskus i podawaj z kurczakiem polanym sokiem z żurawinami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Kuskus

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować