Pierś kurczaka nadziewana kapustą kiszona i susz.grzyb.

4.5 (143 ocen)

  • 60 min

Pierwszy raz nadziewałam mięso kapustą kiszoną ale jestem zaskoczona super efektem, serdecznie polecam:)

  • 60 min

Składniki:

  • 2 duże piersi z kurczaka
    3 łyżki kapusty kiszonej
    3 suszone grzybki
    3 plasterki cebuli
    1/2 szklanki wrzątku
    3-4 łyżki oleju
    sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
    2-3 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś kurczaka nadziewana kapustą kiszona i susz.grzyb. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • farsz do piersi z kurczaka 1. Przygotowanie nadzienia: Grzybki włożyć do szklanki i zalać je pół szklanki wrzątku i pozostawić na około 10 minut. W tym czasie posiekać cebulkę. Kapustę przepłukać w zimnej wodzie, porządnie odsączyć z nadmiaru płynów, drobno poszatkować. Cebulę zeszklić na łyżce oleju i dodać poszatkowaną kapustę. Chwilę podsmażać, stale mieszając. Po około 2 minutach podlać kapustę wodą z moczenia grzybków, zamieszać. Gdy woda odparuje czynność powtórzyć. Powtarzać tak długo,aż kapusta będzie miękka. Grzybki odcedzić z wody i pokroić drobniutko. Dodać do kapusty i dusić razem około 3-4 minut. Zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem do smaku. Pozostawić do ostygnięcia.
  • nadziana pierś kurczaka 2. Przygotowanie mięsa: Mięso umyć, osuszyć i sprawić- odciąć polędwiczkę, usunąć nadmiary tłuszczu i błonek. Zrobić w mięsie kieszonkę ( naciąć od grubszej część i ciąć w dół, ale nie do końca!). Mięso oprószyć przyprawą do kurczaka z każdej strony (wewnątrz kieszonki także). Do kieszonki nałożyć farsz do kieszonki i równomiernie w niej go rozprowadzić. Zamknąć kieszonkę i spiąć oba płaty kieszonki wykałaczkami aby nadzienie nie uciekło. Odstawić do lodówki na godzinkę lub dwie.
  • pierś przygotowana do pieczenia w piekarniku 3. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Na patelni rozgrzać olej, mięso obtoczyć w mące i zrumienić z każdej strony. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim zrumienione mięso i piec w piekarniku około 15-18 minut. Podawać gorące z surówką i ziemniaczkami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować