Pierś kurczaka faszerowana szpinakiem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak odparuj na patelni razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przypraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Ostudź. Żurawinę namocz w wodzie przez godzinę.
2.Filet z piersi umyj, oczyść z błonek, podziel na dwie części. Każdą pierś natnij wzdłuż, aby powstała kieszeń.
3.Do środka każdej kieszeni wkładaj na przemian: porcję szpinaku, odsączonej żurawiny, połowę pokruszonych orzechów oraz pokruszony sera feta. Obie piersi nafaszeruj aż do wyczerpania składników. Zepnij wykałaczkami, oprósz solą i pieprzem z obu stron. Odstaw w chłodne miejsce na godzinę.
4.Do miseczki przełóż natkę, mąkę, bułkę tartą i pozostałe orzechy. Roladki maczaj najpierw w roztrzepanym jajku a następnie w wymieszanej panierce.
5.Podsmaż krótko na rozgrzanym oleju z obu stron.
6.Roladki wraz z tłuszczem, na którym się smażyły przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz pod przykryciem 30-35 minut w 180 st. Na 10 minut przed końcem pieczenia odkryj, aby się zrumieniły. Podawaj na ciepło z ryżem.
Komentarze