Pierś kaczki duszona z gruszkami

4.51 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Proponuję prosty pomysł na świąteczny obiad. Potrawą zajadają się wszyscy – nawet mój mąż, który nie lubi kaczki

Składniki:

  • ● 4 filety z kaczki
    ● sól
    ● pieprz
    ● majeranek
    ● 5 soczystych gruszek
    ● 1/2 l soku gruszkowego
    ● łyżka masła
    ● olej
Wystaw ocenę:

4.51 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś kaczki duszona z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety myjemy, nacieramy
    solą, pieprzem i majerankiem.
    Odstawiamy na dwie godziny
    do lodówki.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy olej
    i masło, wkładamy filety i smażymy z obu stron, aż się zrumienią.
    Przekładamy do garnka,
    zalewamy sokiem gruszkowym,
    solimy do smaku i dusimy pod
    przykryciem na małym ogniu
    1-1,5 godziny.
  • 3. Gruszki obieramy i kroimy
    w dużą kostkę. Układamy na filetach
    i dusimy 15 minut. Na
    koniec posypujemy majerankiem
    i pieprzem. W razie potrzeby
    jeszcze solimy. Mięso wykładamy
    na talerze, przykrywamy
    gruszkami i polewamy sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kaczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_12-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować