Pierś indyka w kremowym, lekko ostrym sosie świetnie pasuje do makaronu. Ten sos robi się w 15 minut.
15 min
Składniki:
400 g piersi z indyka lub kurczaka
1 por, biała część
1 papryczka chilli
400 ml mleczka kokosowego
50 g naturalnego serka typu Philadelphia
2 łyżki miodu
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonej trawy cytrynowej (dostępna w Lidlu podczas azjatyckiego tygodnia)
sól
olej do smażenia
szczypior do posypania
Pierś indyka w ostrym sosie z porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś pokrój w plastry a te w mniejsze kawałki. Na dużej patelni rozgrzej z 2-3 łyżki oleju. Pierś obsmaż z każdej strony na złoty kolor.
2.Pora umyj, przekrój na pół i w talarki. Papryczkę chilli posiekaj drobno. Razem z porem dodaj do podsmażonej piersi, dolej miód i wymieszaj delikatnie. Miód skarmelizuje pora i nada mu ciekawszy smak. Wlej mleczko kokosowe, wymieszaj, dodaj serek i wmieszaj, aż się dobrze rozpuści. Sos dopraw solą i podawaj z ugotowanym makaronem. Posyp siekanym szczypiorem. Podawaj do makaronu lub ryżu.
Komentarze