Pierś indyka w ostrym sosie z porem

4.5 (176 ocen)

  • 15 min

Pierś indyka w kremowym, lekko ostrym sosie świetnie pasuje do makaronu. Ten sos robi się w 15 minut.

  • 15 min

Składniki:

  • 400 g piersi z indyka lub kurczaka
    1 por, biała część
    1 papryczka chilli
    400 ml mleczka kokosowego
    50 g naturalnego serka typu Philadelphia
    2 łyżki miodu
    1 łyżeczka mielonej kolendry
    1 łyżeczka mielonej trawy cytrynowej (dostępna w Lidlu podczas azjatyckiego tygodnia)
    sól
    olej do smażenia
    szczypior do posypania

    300 g makaronu świderki
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Pierś indyka w ostrym sosie z porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierś indyka z porem 1. Pierś pokrój w plastry a te w mniejsze kawałki. Na dużej patelni rozgrzej z 2-3 łyżki oleju. Pierś obsmaż z każdej strony na złoty kolor.
  • Pierś indyka w osrtym sosie z porem 2. Pora umyj, przekrój na pół i w talarki. Papryczkę chilli posiekaj drobno. Razem z porem dodaj do podsmażonej piersi, dolej miód i wymieszaj delikatnie. Miód skarmelizuje pora i nada mu ciekawszy smak. Wlej mleczko kokosowe, wymieszaj, dodaj serek i wmieszaj, aż się dobrze rozpuści. Sos dopraw solą i podawaj z ugotowanym makaronem. Posyp siekanym szczypiorem. Podawaj do makaronu lub ryżu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Mleko Ostry sos Pierś z indyka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować