Pierś indycza z warzywami

0 (0 ocen)

Pierś z indyka z fasolką szparagową, papryką i cukinią

Składniki:

  • 50 dag piersi z indyka
    20 dag mrożonej cienkiej zielonej fasolki szparagowej odmiany Princessa
    10 dag cukinii
    1 spora biała papryka
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki oleju
    łyżka suszonej papryki w płatkach
    sól
    pieprz
    słodka papryka suszona

Pierś indycza z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś opłukałam, osuszyłam i pokroiłam w plastry. Każdy kawałek lekko rozklepałam tłuczkiem i oprószyłam solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
  • 2. Paprykę umyłam, usunęłam gniazdo nasienne i białe błonki, pokroiłam w ćwiartki, a każdą ćwiartkę w paseczki.
  • 3. Cukinię umyłam i pokroiłam w nieduże kawałki.
  • 4. W rondlu rozgrzałam olej. Każdy kawałek mięsa obsmażyłam z obu stron.
  • 5. Do rondla dołożyłam najpierw paprykę i zamrożoną fasolkę, podlałam niewielką ilością wody, a kiedy fasolka zwiotczała, dołożyłam cukinię, przeciśnięty przez praskę czosnek i paprykę w płatkach.
  • 6. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.
  • 7. Dusiłam pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości warzyw.
  • 8. Danie podałam z ryżem ugotowanym z dodatkiem kostki bulionowej do makaronu, ryżu i ziemniaków.

Porady

Sos można zagęścić niewielką ilością mąki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy