Pierś drobiowa z azjatycką nutą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Proponuję pyszne danie z nutą azjatycką. Pierś drobiowa w sosie grzybowym z makaronem w prażonych ziarnach słonecznika, dyni i orzeszków piniowych...

  • 2 godz.

Składniki:

  • podwójna pierś drobiowa,
    marynata:2 łyżki oliwy i 3 ząbki czosnku
    1/4 szklanki grzybów suszonych
    150 ml śmietanki 12 %
    1/2 kostki warzywnej
    makaron pełnoziarnisty
    cebula
    2-3 łyżki mieszanki ziaren: słonecznika, dyni, orzeszków pinii
    oliwa z oliwek
    ząbek czosnku, łyżeczk sosu sojowego
    sól, pieprz, kardamon


Pierś drobiowa z azjatycką nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś drobiową kroimy na kawałki i marynujemy w oliwie i zmiażdżonym czosnku. Wstawiamy do lodówki na godzinę.
    Wyciągamy i ściągamy czosnek (łatwo się przypala), obtaczamy w mące i smażymy na oliwie.
    Zalewamy bulionem grzybowym (czyli zalewamy grzyby wrzątkiem i po 30 minutach odcedzamy, szatkujemy je i dolewamy śmietankę oraz 1/2 kostki warzywnej). Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 2. Cebulę kroimy na drobno i smażymy na złoto, dodajemy ziarna i dalej prażymy. Makaron gotujemy i szatkujemy na 2-3 cm odcinki. Przekładamy go do cebulki z iarnami, dodajemy sos sojowy i kardamon.
    Mieszamy i podajemy z mięsem oraz pomidorem.
    Smacznego, to nic trudnego, a jakże pysznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy