Pierożki z serem bundz i borowikami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Te delikatne pierożki z serem bundz i borowikami podaję w towarzystwie pomidorów concasse i oliwy z pestek dyni

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 150 gramów
    - żółtko: 1 sztuka
    - olej: 1 łyżka
    - sól: 1 szczypta

    - oliwa z oliwek: 2 łyżki
    - cebula (pokrojona w kostkę): 0.5 sztuki
    - borowiki (ugotowane): 200 gramów
    - ser bundz (tarty): 200 gramów
    - winiak: 50 mililitrów
    - tymianek (świeży, gałązka): 4 sztuki
    - Sól czosnkowa, pieprz czarny do smaku: 1 szczypta

    - groszek szparagowy (kiełki): 40 gramów
    - pomidory concasse: 160 gramów
    - oleju z pestek dyni: 50 mililitrów
    - pestki dyni (uprażone): 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierożki z serem bundz i borowikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę i borowiki, dodać winiak, a gdy odparuje doprawić do smaku tymiankiem, solą czosnkową i pieprzem. Całość ostudzić i połączyć z tartym serem bundz.
  • 2. Do przesianej mąki dodać żółtko, olej i tyle ciepłej wody, aby osiągnąć jednolitą masę o konsystencji ciasta pierogowego. Tak przygotowane ciasto zagnieść, odstawić na chwilę, a następnie rozwałkować i wykroić z ciasta koła używając szklanki.
  • 3. Na każdym kółku ułożyć małą porcję farszu i zlepić brzegi. Pierogi gotować 5 minut we wrzącej, osolonej wodzie, po czym obsmażyć na patelni.
  • 4. Pierogi z serem bundz i borowikami podawać z kiełkami groszku szparagowego oraz pomidorami concasse z oliwą z pestek dyni i pestkami dyni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować