Pierożki z porami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Afganistan: Pierożki z porami / Boolawnee

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 2 szklanki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - woda: 0.67 szklanki
    - pory (posiekane): 3 szklanki
    - sól: 2 łyżeczki
    - ostre chili w proszku: 0.25 łyżeczki
    - olej: 3 łyżeczki
    - olej (do smażenia): 1 szklanka

Pierożki z porami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierożki z porami 1. Mąkę przesiać z solą. Zrobić wgłębienie, wlać wodę. Zagniatać ciasto przez 5 minut. Owinąć w folię i odstawić na 30 minut. Posiekane pory wymieszać z solą, chili oraz olejem. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha laskowego. Rozwałkować cienko na krążki o średnicy ok. 10 cm. Na każdy krążek nakładać 2 łyżeczki farszu. Formować pierożki, dokładnie zlepiać. Smażyć po 3 - 4 pierożki na złoty kolor. Podawać na ciepło lub zimno.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy