Pierożki z mięsem mielonym-Pielmieni rosyjskie

4.47 (172 ocen)

  • 30 min

Przepis dostałam od kuzyna żony, która pochodzi z Ukrainy...od tej pory te pierogi z mięsem bardzo często goszczą na naszym stole, są uwielbiane przez wszystkich...

  • 30 min

Składniki:

  • FARSZ:
    -500 g mięsa mielonego wieprzowo wołowe lub według uznania
    -1 jajko
    -garść natki pietruszki
    -płaska łyżeczka pieprzu i soli
    -2 łyżki mleka
    -2 ząbki czosnku
    -1 mała cebula

    CIASTO:
    -80 dag mąki
    -1 jajko
    -łyżeczka soli
    -480 ml wrzącej wody

    BULION;
    -2x kostki rosołowe
    -ok.4 l wody
    -2 łyżeczki soli

    DO OKRASZENIA;
    -1/2 kostki masła
Wystaw ocenę:

4.47 (172 ocen)

Pierożki z mięsem mielonym-pielmieni rosyjskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowe ciasto 1. CIASTO
    Przesiej mąkę na stolnice, wbij jajko, dodaj łyżeczkę soli i zalej wrzącą wodą- a następnie mieszaj łyżką. trzeba uważać żeby się nie poparzyć. Po chwili wyrabiamy ciasto rękami. Zagniatamy aż nie będzie się kleić do rąk i będzie gładkie. Odstawiamy na ok.10 min aby odparowało.
  • farsz 2. FARSZ
    Mięso mielone dajemy do miski, dodajemy 1 jajko, sól, pieprz, 2 łyżki mleka.
    Czosnek gnieciemy przez praskę, cebule i natkę pietruszki drobniutko kroimy i wszystko mieszamy. Farsz gotowy.
  • testeerka 3. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części. Bierzemy jedną i rozwałkowujemy jak na makaron. Wycinamy krążki np. większym kieliszkiem lub małą literatką. Na każdy krążek nakładamy małą łyżeczką farsz i lepimy małe pierożki a potem łączymy ich brzegi i wywijamy je do zewnątrz.(coś na kształt naszych uszek do barszczu) :) Gotowe wrzucamy do gotującego się bulionu i gotujemy 10 min od czasu wypłynięcia.
    Powtarzać aż do wyczerpania się farszu oraz ciasta. Po wyjęciu z wody przekładamy do miski i delikatnie mieszamy z masełkiem.

Porady

-Następnego dnia pielmieni można wrzucić na chwilę do gorącego bulionu lub podgrzać na patelni. - Z orginalnego przepisu podaje się do nich pieprz zmieszany z octem. - Można podawać bez dodatków lub według swojego uznania

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować