Pierożki z kapustką i grzybkami

0 (0 ocen)

Przepyszne pierożki nie tylko na Wigilię.

Składniki:

  • CIASTO:
    1 kg mąki
    1/2 szklanki oleju
    1/2 łyżeczki soli
    1 szklanka letniej wody
    FARSZ:
    1,4 kg kapusty kiszonej
    30 g suszonych grzybów leśnych
    sól
    pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne

Pierożki z kapustką i grzybkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Farsz do pierogow 1. Zagotowujemy wodę w garnku, wrzucamy wyciśniętą z nadmiaru soku kapustę i gotujemy. Odcedzamy, przestudzoną kapustę wyciskamy z wody i smażymy partiami na patelni od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliła. Grzyby zalewamy wrzątkiem i gotujemy. Po 5 minutach płuczemy, odlewamy wodę, wlewamy świeżej i gotujemy dalej. Gdy grzyby będą ugotowane odlewamy i odciskamy nadmiar wody. Po przestudzeniu grzyby przepuszczamy przez maszynkę. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Ciasto na pierogi 2. Do miski wsypujemy mąkę i sól. Wlewamy połowę oleju, wodę i wyrabiamy ciasto. Wlewamy resztę oleju i dalej wyrabiamy.
  • Wycianamy krążki ciasta 3. Rozwałkowujemy placki grubości 1,5 mm. Przy pomocy szklanki wycinamy krążki z ciasta.
  • Nakładamy farsz 4. Na każdym krążku ciasta łyżeczką nakładamy farsz.
  • Uformowne pierogi 5. Następnie sklejamy ciasto formując pierogi. Pierogi wrzucamy partiami do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 3-4 minut.
  • Gotowe pierogi z kapustą i grzybami 6. Ugotowane pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy. Z podanej ilości składników wyszło mi 98 sztuk.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kapusta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować