Pierożki z kapustą i serduszkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Tak przygotowane pierożki najlepiej smakują mojej rodzince,polecam!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 jajko
    3 szklanki mąki pszennej
    około 150 ml ciepłej wody
    Farsz:
    1,5 kg serduszek drobiowych
    1,5 kg kiszonej kapusty
    3 cebule
    sól do smaku
    pieprz świeżo mielony do smaku
    słonina do okrasy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne

Pierożki z kapustą i serduszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę wysypujemy na stolnicę ,wbijamy jedno jajko dodajemy stopniowo ciepłą wodę tyle ile pochłonie maka aby uzyskać elastyczne ciasto,następnie rozwałkowujemy na cienki placek.
  • 2. Farsz: Kapuste kiszoną zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości,następnie odcedzamy,studzimy,odciskamy dobrze z nadmiaru wody.
  • 3. Opłukane serduszka drobiowe gotujemy w osobnym garnku,odcedzamy i zimne mielimy przez maszynkę do mięsa razem z odciśnietą ugotowaną kapustą .Cebulę obieramy,kroimy w drobną kostkę i szklimy na niewielkiej ilosci oleju po czy dodajemy do farszu który doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 4. Na rozwałkowany placek kładziemy po łyżeczce farszu zawijamy cisto i wykrawaczką wycinamy pół krążki pierogów po czym zlepaimy brzegi palcami,można też wycinać kółka szklanką nakładac farsz i zlepiać. Tak przygotowane pierożki wrzucamy na wrzątek osolonej wody i gotujemy około 3 minut od wypłynięcia. Przed podaniem okraszamy słoninką .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Podroby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować