Pierożki z jabłkiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Idealne do kawy dla niespodziewanych gości. Do przygotowania ze składników, które zawsze mam w domu.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg mąki
    10 dag drożdży
    400 ml śmietany 18%
    500 g masła roślinnego
    2 jabłka
    cukier puder do posypania

Pierożki z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, drożdży, śmietany i masła zagniatamy ciasto. Cienko rozwałkujemy i wycinamy koła wielkości szklanki. Jabłka kroimy w pół plastry i obtaczamy w zwykłym cukrze, następnie wkładamy w ciasto i sklejamy boki. Pieczemy ok 15 min w temp. 180 stopni Celsjusza, do zrumienienia. Jak wystygną posypać obficie cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy