Pierożki z jabłkami i ryżem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne pierożki na słodko. Dzieciom podaję je polane śmietaną z cukrem. Bardzo im smakują. Dorośli też się zajadali :) Serdecznie polecam

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    0,5 kg mąki
    łyżka mąki ziemniaczanej
    250 ml gorącej wody

    Farsz:
    5 jabłek
    cukier
    cynamon
    torebka ryżu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Pierożki z jabłkami i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda. Tak przygotowane ćwiartki jabłek kroimy jeszcze na pół i wrzucamy do garnka. Podlewamy odrobiną wody i gotujemy aż się rozpadną. Dodajemy wtedy cukru i cynamon wedle uznania.
  • 2. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu odsączamy i dodajemy do jabłek. Farsz dobrze mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
  • 3. Mąkę wsypać do miski i dodać mąkę ziemniaczaną- wymieszać. Dolać gorącej wody i wymieszać ile się da łyżką żeby uniknąć oparzenia. Następnie zagnieść ciasto jak już składniki się wymieszają wyłożyć na stolnicę lub blat oprószony mąką i szybko zagnieść ciasto w razie potrzeby podlać wodą lub dodać odrobinę mąki. Ciasto porcjami rozwałkowujemy, wycinamy kółka za pomocą kubka lub innego naczynia w zależności jakiej wielkości pierożki chcemy zrobić. Farsz na wycięte kółka nakładamy łyżeczką dokładnie zalepiamy i gotujemy w osolonej wodzie.

Porady

Pierożki po wyjęciu z wrzątku warto włożyć do bardzo zimnej wody żeby je zahartować dzięki temu nie będą się sklejać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować