Pierożki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę.
2.Jabłka przełożyć do garnka, podlać wodą, dodać cukier, cukier waniliowy, sok z cytryny i ugotować, aż jabłka zmiękną i woda wyparuje. Dodać rodzynki i cynamon. Wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia. Składniki na ciasto zagnieść na gładką masę. Ciasto rozwałkować na około 0,5cm grubości.
3.Z ciasta wykrawać kółka o dowolnej wielkości.
4.Na środek placuszków wyłożyć trochę jabłek. Placuszki złożyć na pół i ścisnąć dobrze boki. (Sklejamy jak pierogi). Gotowe ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym żółtkiem z mlekiem. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temp 180°C.
Komentarze