Pierożki z jabłkami

0 (0 ocen)

Przepis ten od dawna gościmw mojej rodzinie. Pyszny smak zawdzięcza dzięki jabłkom obsypanym cynamonem.

Składniki:

  • Nadzienie:
    2 duże jabłka
    50ml wody,
    10g cukru,
    1 łyżeczka soku z cytryny,
    2 łyżeczki cukru waniiowego,
    Rodzynki (według uznania),
    Łyżeczka cynamonu.

    Ciasto:
    150g twarogu trzykrotnie zmielonego,
    6 łyżek mleka,
    6 łyżek oleju,
    100g cukru,
    2 łyżeczki cukru waniliowego,
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    300g mąki pszennej.

    Dodatkowo:
    1 żółtko, trochę mleka.

Pierożki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krojenie jabłka w kostkę. 1. Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę.
  • 2. Jabłka przełożyć do garnka, podlać wodą, dodać cukier, cukier waniliowy, sok z cytryny i ugotować, aż jabłka zmiękną i woda wyparuje. Dodać rodzynki i cynamon. Wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia. Składniki na ciasto zagnieść na gładką masę. Ciasto rozwałkować na około 0,5cm grubości.
  • Wykrawanie kółek. 3. Z ciasta wykrawać kółka o dowolnej wielkości.
  • 4. Na środek placuszków wyłożyć trochę jabłek. Placuszki złożyć na pół i ścisnąć dobrze boki. (Sklejamy jak pierogi). Gotowe ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym żółtkiem z mlekiem. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temp 180°C.

Komentarze

Podobne przepisy