PIEROŻKI Z DŻEMEM

4.5 (143 ocen)

  • 30 min

Ich przygotowanie jest dziecinnie proste. Są delikatne w smaku. W oka mgnieniu znikają z talerza. Wspaniałe na tłusty czwartek.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    50 dag mąki
    50 dag białego sera (zmielonego)
    1/2 szklanki cukru
    2 jajka
    1-2 łyżki gęstej śmietany
    1 łyżka octu lub spirytusu
    1 łyżeczka sodu oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    dowolny aromat

    Dodatki:
    dżem np. wieloowocowy
    olej do smażenia
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pierożki z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierożki z dżemem 1. 1. Ze wszystkich składników wyrobić ciasto na jednolitą masę.
    2. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm , wykrawać szklanką
    krążki.
    3. Na środek każdego krążka kłaść łyżeczkę dżemu i zlepiać
    brzegi tak jak na pierogi.
    4. Pierożki smażyć w rozgrzanym , głębokim oleju po oby dwu stronach
    na złoty kolor.
    5. Usmażone wyłożyć na ręcznik papierowy , aby odciekły z nadmiaru
    tłuszczu.
    6. Posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować