Pierożki z czereśniami

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pięknie pachną a wspaniały ich smak kojarzy mi się z wakacjami.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO PIEROGOWE::
    - mąka pszenna: 0.5 kilograma
    - ciepła woda: 1 szklanka
    - olej: 1 łyżka
    NADZIENIE::
    - świeże czeresnie: 0.5 kilograma
    - cukier kryształ: 4 łyżki
    - mąka pszenna: 2 łyżki
    DODATKI::
    - śmietana 12-18%: 0.5 szklanki
    - cukier waniliowy: 1 sztuka

Pierożki z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki ,ciepłej wody i oleju zagniatam elastyczne ciasto i odstwiam na 0,5 godz.
  • 2. Czereśnie płuczę,usuwam ogonki,dryluję dodaję cukier i obsypuje mąką.
  • 3. Ciasto pierogowe cienko wałkuje,nakładam farsz czereśniowy i dokładnie zlepiam brzegi.
  • Pierożki z czereśniami 4. Pierogi wrzucam do osolonego wrzątku i gotuję 4 min od momentu gdy wypłyną na wierzch.Wyjmuję łyżką cedzakową,układam na talerzach i polewam śmietną wymieszaną z cukrem waniliowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy