Pierożki z ciasta filo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Myjemy filety i mielimy przez najdrobniejszą siatkę w maszynce.
2.Smażymy na dwóch łyżkach masła, następnie dodajemy czosnek utarty z solą, rozmrożoną włoszczyznę HORTEX oraz igły z jednej gałązki rozmarynu. Dusimy pod przykryciem aż mięso stanie się miękkie, od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy do smaku.
3.Ciasto filo kroimy na paski około 5-6 centymetrowe. Jeden pasek ciasta smarujemy roztopionym masłem, kładziemy na niego drugi pasek ciasta.
4.Na tak przygotowane ciasto kładziemy łyżkę farszu, zwijamy w trójkąt. Uformowane pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem SAGA. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni około 20 minut.
5.Marchewkę w kostce HORTEX podsmażamy na maśle ze świeżym imbirem i ziołami, po czym układamy na niej przygotowane pierożki.
Komentarze