PIEROŻKI TRUSKAWKOWO- SERNICZKOWE

0 (0 ocen)

  • 45 min

Takie małe co nie co.

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto: -2 łyżki kakao,
    -1/2 kg mąki,
    -1/2 szklanki wody,
    Farsz: -150g twarogu,
    -2-3 łyżki budyniu śmietankowego,
    -aromat śmietankowy,
    -2-3 łyżki śmietany,
    -5 łyżek kaszy manny,
    -55g cukru,
    -truskawki
    Syrop czekoladowy: -1/6 filiżanki gorzkiego kakao,
    -3/8 filiżanki wody,
    -1/2 filiżanki cukru,
    -aromat waniliowy,

Pierożki truskawkowo- serniczkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wyrobić ciasto dolewając stopniowo wody do mąki wymieszanej z kakao. Ciasto rozwałkować. Wycinać kółka, nakładać serek i truskawki i formować pierogi. Gotować, aż wypłyną
  • 2. Farsz: Twaróg zmielić. Wymieszać ze śmietaną, cukrem, aromatem, budyniem i kaszą manną. Truskawki poprzekrawać na połówki
  • 3. Syrop: Do wody wsypać kakao, dobrze wymieszać. Dodać cukier i mieszać od czasu do czasu aż do rozpuszczenia cukru i zagotowania syropu. Potem gotować jeszcze 5-10 min do osiągnięcia trochę gęstszej konsystencji przy tym pilnując by nie wykipiało. Do gotowego i przestudzonego dodać aromat waniliowy
  • 4. Gotowe pierogi polać syropem i udekorować truskawkami i miętą.

Porady

-Jeśli nadzienie wyszło za rzadkie dodać do niego więcej budyniu, jeśli za gęste- śmietany. -Cukru można dodać trochę mniej lub więcej- wszystko według uznania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy