Pierożki truskawkowo- serniczkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Wyrobić ciasto dolewając stopniowo wody do mąki wymieszanej z kakao. Ciasto rozwałkować. Wycinać kółka, nakładać serek i truskawki i formować pierogi. Gotować, aż wypłyną
2.Farsz: Twaróg zmielić. Wymieszać ze śmietaną, cukrem, aromatem, budyniem i kaszą manną. Truskawki poprzekrawać na połówki
3.Syrop: Do wody wsypać kakao, dobrze wymieszać. Dodać cukier i mieszać od czasu do czasu aż do rozpuszczenia cukru i zagotowania syropu. Potem gotować jeszcze 5-10 min do osiągnięcia trochę gęstszej konsystencji przy tym pilnując by nie wykipiało. Do gotowego i przestudzonego dodać aromat waniliowy
4.Gotowe pierogi polać syropem i udekorować truskawkami i miętą.
Porady
-Jeśli nadzienie wyszło za rzadkie dodać do niego więcej budyniu, jeśli za gęste- śmietany.
-Cukru można dodać trochę mniej lub więcej- wszystko według uznania.
Komentarze