Dlaczego trio? Bo ich nadzienie stanowią 3 pyszne składniki- jajka, szczypiorek i serek topiony! Zgrało się to ze sobą tak dobrze, że pierożki zostały zjedzone momentalnie!
Składniki:
Składniki na ciasto:
200g miękkiej margaryny
250ml kefiru
ok 1/2 kg mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka soli
2 jajka
Nadzienie:
6 jajek, ugotowanych na twardo
duuuży pęczek szczypioru
100g sera topionego (takiego prostokątnego)
sól , pieprz
Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, okręcamy folią i schładzamy w lodówce godzinkę.
2.Ugotowane jajka obieramy ze skorupki i kroimy w małą kosteczkę.
Szczypiorek płuczemy i szatkujemy. Dodajemy do jajek, dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku.
Serek kroimy na mniejsze kawałki.
3.Ciasto wałkujemy na blacie/ stolnicy i szklanką wycinamy kółeczka. Na środek każdego nakładamy po łyżeczce nadzienia i kawałeczek serka topionego. Zlepiamy brzegi, formując pieroga. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przed włożeniem do piekarnika smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy kminkiem.
Komentarze