Pierożki TRIO

4.5 (195 ocen)

Dlaczego trio? Bo ich nadzienie stanowią 3 pyszne składniki- jajka, szczypiorek i serek topiony! Zgrało się to ze sobą tak dobrze, że pierożki zostały zjedzone momentalnie!

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    200g miękkiej margaryny
    250ml kefiru
    ok 1/2 kg mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    łyżeczka soli
    2 jajka


    Nadzienie:

    6 jajek, ugotowanych na twardo
    duuuży pęczek szczypioru
    100g sera topionego (takiego prostokątnego)
    sól , pieprz



    dodatkowo:

    jajko
    kminek
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierożki trio - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z proszkiem i solą.

    Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, okręcamy folią i schładzamy w lodówce godzinkę.
  • 2. Ugotowane jajka obieramy ze skorupki i kroimy w małą kosteczkę.

    Szczypiorek płuczemy i szatkujemy. Dodajemy do jajek, dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku.

    Serek kroimy na mniejsze kawałki.
  • 3. Ciasto wałkujemy na blacie/ stolnicy i szklanką wycinamy kółeczka. Na środek każdego nakładamy po łyżeczce nadzienia i kawałeczek serka topionego. Zlepiamy brzegi, formując pieroga. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

    Przed włożeniem do piekarnika smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy kminkiem.

    Pieczemy w 190st aż nabiorą ładnego koloru.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować