Pierożki - sakiewki

4.5 (177 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Gdy znudzą nam się już tradycyjne pierogi z mięsem czy kapustą warto poeksperymentować i spróbować dla odmiany pierożkowych sakiewek z pysznym farszem warzywno - mięsnym.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    - 1 kg mąki
    - ok. ½ litra wody
    - 1 jajko
    - 2 łyżki oleju

    Składniki na farsz:

    - podwójna pierś z kurczaka
    - 1 papryka
    - 1 puszka kukurydzy
    - 1 mała cukinia
    - mały koncentrat pomidorowy
    - 1 duża cebula
    - 1 por
    - przyprawa kebab-gyros
    - pieprz, sól
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Pierożki - sakiewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:

    Mąkę połączyć z jajkiem, gorącą wodą , olejem i wyrobić elastyczne ciasto.
  • Farsz warzywno-mięsny 2. Pierś z kurczaka pokroić w drobną kosteczkę, przyprawić kebab-gyrosem i smażyć na odrobinie oleju. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę, cukinię, pora i kukurydzę i dusić ok. 10 min. Następnie wlać koncentrat pomidorowy, przyprawić pieprzem i solą i pozostawić jeszcze chwilę na małym ogniu. Odstawić do ostygnięcia.
  • Sakiewki gotowe do gotowania 3. Ciasto rozwałkować cienko i wykrawać kółka naczyniem o średnicy ok. 10 cm. Do środka nałożyć farsz i zwijać w małe sakiewki. Przewiązać porem.
  • Smacznego! 4. Gotować ok. 5 min w osolonej wodzie.

    Smacznego.

Porady

Do farszu możemy dodać również swoje inne ulubione warzywa. Wspaniały pomysł na zaskoczenie znajomych sakiewką z niespodzianką. Można podawać z sosem czosnkowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować