Pierożki pieczone po mazursku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Ciasto: Przesianą mąkę posiekać z masłem,dodać
sól,śmietanę ,jajko, żółtko, i zagnieść ciasto. Owinąć folią
spożywczą , włożyć do lodówki na 2 godziny.
2.Farsz:Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na maśle (nie rumienić), dodać pieczarki starte na tarce o małych oczkach i dusić do odparowania wody. Z białej kiełbasy zdjąć osłonkę, zmieszać z białkiem, cebulą i pieczarkami, doprawić do smaku pieprzem.
3.Ciasto rozwałkować, za pomocą szklanki wyciąć krążki, nakładać farsz, lepić pierogi. Każdy namoczyć w białku i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do góry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec przez 30-40 minut.
Komentarze