Pierożki pieczone po mazursku

0 (0 ocen)

Podawać np. z barszczem czerwonym

Składniki:

  • Ciasto:
    500g mąki
    150g masła
    1 jajko
    1 żółtko
    1 szklanka gęstej śmietany
    1 szczypta soli

    Farsz:
    400g surowej białej kiełbasy
    200g pieczarek
    1 cebula
    1 białko
    pieprz czarny do smaku

Pierożki pieczone po mazursku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierożki pieczone po mazursku. 1.
    Ciasto: Przesianą mąkę posiekać z masłem,dodać
    sól,śmietanę ,jajko, żółtko, i zagnieść ciasto. Owinąć folią
    spożywczą , włożyć do lodówki na 2 godziny.
  • Pierożki pieczone po mazursku 2. Farsz:Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na maśle (nie rumienić), dodać pieczarki starte na tarce o małych oczkach i dusić do odparowania wody. Z białej kiełbasy zdjąć osłonkę, zmieszać z białkiem, cebulą i pieczarkami, doprawić do smaku pieprzem.
  • Pierożki pieczone po mazursku. 3. Ciasto rozwałkować, za pomocą szklanki wyciąć krążki, nakładać farsz, lepić pierogi. Każdy namoczyć w białku i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do góry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec przez 30-40 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy