Pierożki na wigilię - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wsypać na stolnicę mąkę, dodać margarynę, (połączyć z mąką), dodać drożdże rozpuszczone w śmietanie, sól. Zagnieść ciasto.
Kapustę pokroić w małe kwadraciki, wrzucić na wrzątek i gotować około 4 min., odcedzić, odsączyć z wody. Grzyby namoczyć w bardzo małej ilości wrzątku. Cebulę posiekać. Dodać do rondla margarynę, wrzucić cebulę, dusić aż się zeszkli, dodać kapustę i dusić ciągle mieszać aż będzie miękka. Grzybki posiekać drobniutko, jajka też posiekać drobniutko. Dodać do kapusty, podlać wodą w której moczyły się grzyby, wymieszać i dusić około 4 min.
2.Z ciasta zrobić wałek, ręką w środku wałka zrobić wgłębienie nałożyć farsz, ciasto zlepić od góry.
3.Przewrócić wałek na drugą stronę tak aby miejsce zlepienia było pod spodem i ostrym nożem krajać wałek na kawałki aby powstały pierożki. Układać na wysmarowanej tłuszczem blasze , posmarować rozbitym jajkiem i piec w tem. 180 stopni .
Gorące pierożki podawać do postnego barszczyku czerwonego.
Porady
Pierożki można upiec wcześniej a tuż przed podaniem ułożyć na blasze wstawić do nagrzanego piekarnika , następnie zmniejszyć ogień i trzymać około 5 min aż będą gorące w środku.
Komentarze