Pierożki makówki

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pierożki od dawna goszczą w moim domu na Wigilii. Robię je tylko raz w roku i wszyscy na nie czekamy.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - żółtka: 4 sztuki
    - jajka: 2 sztuki
    - masło: 125 gramów
    - mąka pszenna: 2 szklanki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - kwaśna gęsta śmietana: 3 łyżki
    FARSZ:
    - masa makowa gotowa: 1 puszka
    - orzechy włoskie posiekane: 2 łyżki
    - płatki migdałowe: 2 łyżki
    - rodzynki: 2 łyżki
    - miód: 1 łyżka
    - cukier waniliowy: 1 opakowanie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pierożki makówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierożki makówki 1. - Masę makową wyłożyć na patelnię, dodać bakalie, cukier waniliowy i miód, przesmażyć.
    - Zagnieść ciasto - najpierw mąkę z proszkiem posiekać z masłem, dodać jajka, posiekać.
    - Dodać śmietanę i zagnieść.
    - Podzielić na dwie części, każdą rozwałkować i wyciąć szklanką kółka.
  • 2. - Na każde kółko ciasta nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierożki.
    - Rozgrzać olej w metalowej misce i smazyć po kilka pierożków.
    - Podczas smażenia pierożki otwierają się jak muszelki.
  • 3. - Wykładać na ręczniki papierowe do osączenia z tłuszczu.
    - Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
    - Pierożki można zamrażać, więc robimy je dużo wcześniej i rozmrażamy w dniu Wigilii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować