PIEROŻKI KRUCHO-DROŻDŻOWE Z MIĘSEM

4.47 (194 ocen)

pyszna przekąska

Składniki:

  • FARSZ:
    30 dag mięsa wieprzowego,
    20 dag mięsa drobiowego,
    1 cebula
    sól, pieprz, przyprawa do mięsa wieprzowego
    CIASTO:
    1/2 szkl. kwaśnej śmietany
    2 dkg drożdży
    2 szkl. mąki
    1 jajko
    1/2 kostki masła
    sól
    Dodatkowo:
    sezam do posypania, jajko
Wystaw ocenę:

4.47 (194 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pierożki krucho-drożdżowe z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz:
    Mięso gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, studzimy i mielimy. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy. Mieszamy z mięsem, doprawiamy.
  • 2. Ciasto:
    Śmietanę mieszamy z drożdżami, jakiem i solą. Dodajemy mąkę i masło- wyrabiamy. Na godzinę wkładamy do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy na cienkie ciasto, szklanką wycinamy kółka, nakładamy farsz i zlepiamy. Smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy sezamem. Układamy w brytfannie wyłożonej pergaminem i pieczemy ok. 20 min. w temp. 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Sylwester Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować