Pierożki krewetkowe

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pierogi inne niż zwykle - polecam

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 2 szklanki
    - jajko kurze: 1 sztuka
    - oliwa z czosnkiem i papryką: 1 łyżka
    - sól: 1 szczypta
    - krewetki (świeże, oczyszczone): 150 gramów
    - oliwa z oliwek: 4 łyżki
    - czosnek ( ząbek): 2 ząbki
    - papryczki peperoni (cienki paseczek): 1 plaster
    - świeży koperek siekany: 2 łyżki
    - pieprz kolorowy: 1 szczypta
    - serek pomidorowy Arla: 0.5 sztuki

Pierożki krewetkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krewetki marynujemy 2 godziny wcześniej. Marynata: Do miseczki wlewamy oliwę, wyciskamy czosnek i dodajemy bardzo drobno pokrojoną papryczkę pepperoni. Doprawiamy solą, pieprzem i pikantną przyprawą. Wkładamy do marynaty krewetki i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Mieszamy.
  • 2. Pieczemy zawinięte w papierze do pieczenia w 180 C. Po upieczeniu wkładamy do rozdrabniacza, dodajemy koperek i serek Arla z pomidorami. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Mąkę, jajko, oliwę i wodę łączymy i wyrabiamy na gładkie ciasto. Odkładamy na 30 minut. Rozwałkowujemy i wykrajamy kwadraty. Nakładamy farsz i lepimy pierogi. Gotujemy we wrzącej wodzie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy