Pierożki kebabowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Farsz: pokroić pieczarki ,paprykę ,por ,cebulę w bardzo drobną kostkę wszystko to osobno smażyć na patelni. Pierś z kurczaka wymaczać w przyprawie gyros i tak samo pokroić i je usmażyć.Następnie wymieszać razem dodać sera żółtego startego na tarku 2 łyżki koncentratu pomidorowego oraz pieprz i sól dla smaku.
2.Zaczyn: 1 szklanka mleka ciepłego, jedną kostkę drożdży, cukier i mąkę.Wszystko to wymieszać ręką. Odstawić w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką żeby urosło przez około 20 minut w zależności od temperatury w pokoju.
3.Po wyrośnięciu zaczynu robimy ciasto. Dodajemy do niego oregano i 1/3 kostkę masła oraz 1 jajo. Wszystko mieszamy ugniatając i w tym samym czasie dodając mąki aby ciasto przestało nam się przyklejać od palców. Ciasto kładziemy w ciepłe miejsce przykrywając ściereczką do wyrośnięcia na około 30 minut.
4.Gdy ciasto urośnie robimy formę odbijając od szklanki. Dodając farszu zlepiamy pierogi . Przed włożeniem do piekarnika smarujemy pierożki żółtkiem z jajka posypując startym serem . Pierożki wkładamy do piekarnika ustawiając na 170 stopni na około 20 minut.
Porady
Dla urozmaicenia smaku można je podać z dowolnym sosem w zależności od gustu
Komentarze