Pierożki jarosławkie

0 (0 ocen)

Pierożki pochodzą z kuchni rosyjskiej, są bardzo sycące i smaczne.

Składniki:

  • CIASTO:
    3 szkl. mąki pszennej,
    2 jajka,
    1/2 szkl. przegotowanej letniej wody,
    szczypta soli.

    FARSZ:
    8 ugotowanych ziemniaków,
    łyżeczka masła,
    50 g suszonych grzybów,
    3 cebule,
    olej,
    1/2 szkl. startego ostrego żółtego sera,
    sól,
    pieprz.

    SOS:
    1 1/2 łyżki masła,
    łyżeczka mąki,
    2 łyżki białego wina,
    1 1/2 łyżki koncentratu pomidorowego,
    1/2 szkl. gęstej śmietany,
    1/2 szkl. jogurtu naturalnego,
    po szczypcie mielonej ostrej papryki i cukru,
    sól.

Pierożki jarosławkie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w ściereczkę i odstawić na 15 min.
  • 2. Grzyby umyć, namoczyć, a następnie ugotować i przestudzić. Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić, dodać drobno pokrojone grzyby, podsmażyć. Dodać do ziemniaków, doprawić. Ciasto rozwałkować, wykrajać krążki, nakładać łyżeczkę farszu, sklejać pierożki. Ugotować w osolonym wrzątku.
  • 3. W rondelku stopić masło, dodać mąkę, zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić ją winem. Dodać koncentrat, sól, cukier, paprykę, mieszając, podgrzewać, aż zgęstnieje. Dodać jogurt zmieszany ze śmietaną, podgrzać, ale nie gotować.
  • 4. Ugotowane pierożki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać serem, polać sosem i ponownie posypać serem. Zapiec.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy