Pierożki drożdżowe z nadzieniem z kaszy manny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuszczamy z cukrem w ciepłym mleku z dodatkiem 3 łyżek mąki. Odstawiamy na 10 min. Po tym czasie dodajemy resztę mąki, sól i olej. Zagniatamy ciasto. Nie może być twarde i zbite lecz lekko lepkie. Powinno być w miarę elastyczne i odchodzić od dłoni. Odstawiamy na kolejne 10-15 min.
W międzyczasie gotujemy kaszę manną i przestudzamy.
Lekko wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i wałkujemy na grubość ok 0,5-1 cm. Wykrawamy duże koła. Na każde kładziemy odpowiednią wg nas ilość nadzienia i dżemu malinowego. Zlepiamy jak pierogi. Odstawiamy na 5-10 min by trochę podrosły.
Smarujemy roztopionym masłem lub rozkłóconym jajem.
Pieczemy na złoty kolor w temp. ok 180-190 st. C.
Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Porady
Możemy bardziej posłodzić nadzienie, wszystko zależy od upodobań.
Komentarze