Pierożki drożdżowe z nadzieniem z kaszy manny

0 (0 ocen)

Pomysł na te pierożki powstał gdy miałam ochotę na coś drożdżowego a zarazem innego niż popularne bułeczki.

Składniki:

  • Ciasto:
    500g mąki pszennej
    30g świeżych drożdży
    ok 250 ml ciepłego mleka
    4-6 łyżek cukru
    1 łyżeczka oleju
    1/2 łyżeczki soli

    Nadzienie:
    7-10 łyżek kaszy manny (po ugotowaniu ma być sztywna)
    0,5l mleka
    3 łyżki cukru

    dodatkowo:
    gęsty dżem malinowy lub inny
    roztopione masło lub rozkłócone jajo do posmarowania
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pierożki drożdżowe z nadzieniem z kaszy manny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy z cukrem w ciepłym mleku z dodatkiem 3 łyżek mąki. Odstawiamy na 10 min. Po tym czasie dodajemy resztę mąki, sól i olej. Zagniatamy ciasto. Nie może być twarde i zbite lecz lekko lepkie. Powinno być w miarę elastyczne i odchodzić od dłoni. Odstawiamy na kolejne 10-15 min.

    W międzyczasie gotujemy kaszę manną i przestudzamy.

    Lekko wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i wałkujemy na grubość ok 0,5-1 cm. Wykrawamy duże koła. Na każde kładziemy odpowiednią wg nas ilość nadzienia i dżemu malinowego. Zlepiamy jak pierogi. Odstawiamy na 5-10 min by trochę podrosły.

    Smarujemy roztopionym masłem lub rozkłóconym jajem.

    Pieczemy na złoty kolor w temp. ok 180-190 st. C.

    Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Możemy bardziej posłodzić nadzienie, wszystko zależy od upodobań.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Kasza manna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować