PIEROGOWE CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ

0 (0 ocen)

Danie to przygotowałam przez przypadek:) Zamiast karmy dla kotów otworzyłam puszkę z masą krówkową.Coś trzeba było z tego zrobić.Postanowiłam przygotować takie pierogi.

Składniki:


  • CIASTO

    300 ml mleka
    4 łyżki oleju
    1 łyżeczka soli
    1 duże żółtko lub 2 mniejsze
    3 i 1/2 szk mąki ( uzależnione od wielkości żółtek )

    FARSZ

    400 g masy krówkowej
    8 szt sucharki delikatesowe
    4 łyżki rodzynek
    4 łyżki drobno pokrojonej moreli suszonej
    2 łyżki pokrojonych płatków migdałowych
    2 łyżki mieszanki skórek cytrusowych
    1 łyżeczka olejku cytrynowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Pierogowe ciasteczka z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pierogowe ciasteczka z czekoladą 1.



    Mleko lekko podgrzać z oleje i solą. Przelać do miski , wbić żółtka i dokładnie wymieszać. Powoli wsypywać mąkę wyrabiając łopatką. Stolnicę podsypywać mąką,wyłożyć zarobione ciasto i rękoma wygnieść gładkie ciasto.Po przekrojeniu muszą być widoczne dziureczki, wówczas będziemy mieli pewność, że ciasto jest wyrobione prawidłowo, uformować kulę , zawinąć w folię i odstawić na 30 min w chłodne miejsce.


  • pierogowe ciasteczka z czekoladą 2.
    Do miski włożyć masę krówkową, wsypać pokruszone suchary, wymieszać. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
  • pierogowe ciasteczka z czekoladą 3. Porcjami rozwałkowywać ciasto dość cienko, szklanką wycinać krążki. ( Przy rozwałkowywaniu należy pamiętać aby nie podsypywać zbyt dużo mąki, ciasto musi być elastyczne ). Na każdy krążek nałożyć porcję farszu, przykryć całość drugim krążkiem i delikatnie zlepić brzegi formując okrągłe ciasteczka i i rękoma na brzegach zrobić ozdobną falbankę w/g uznania.
  • pierogowe ciasteczka z czekoladą 4.
    W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i oleju.Porcjami wkładać sklejone pierogowe ciasteczka, gotować na wolnych ogniu około 3 min od czasu ich wypłynięcia.
  • pierogowe ciasteczka z czekoladą 5. Po ugotowaniu na moment przełożyć do zimnej wody, następnie wyłożyć na tackę wysmarowaną olejem, by się nie sklejały, pozostawić do przestudzenia.
  • pierogowe ciasteczka z czekoladą 6. Na patelni rozgrzać masło, przesmażyć na złoto z dwóch stron ugotowane ciasteczka, wyłożyć na talerz, ozdobić w/g uznania.
  • pierogowe ciasteczka z czekoladą 7. Pierogi te są smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno.

Porady

Jeśli kto lubi można je podawać z bitą śmietaną i polane sosem czekoladowym. Myślę,że wielu skusi się na takie nietypowe ciasteczka, nawet dzieci, które są łase na słodycze.:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować