Pierogi ze szpinakiem i ricottą

4.47 (149 ocen)

  • 50 min

Pierogi to jedno z moich ulubionych dań. Tym razem połączyłam szpinak z serem. Farsz jest kremowy i bardzo sycący.

  • 50 min

Składniki:

  • CIASTO:
    500 g mąki,
    2 łyżki oliwy,
    letnia woda
    FARSZ:
    szpinak mrożony 450g,
    1 cebula,
    2 ząbki czosnku,
    serek ricotta 135 g,
    sól,
    pieprz,
    gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

4.47 (149 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi ze szpinakiem i ricottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi ze szpinakiem i ricottą 1. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę ze szpinakiem. Dodajemy mrożony szpinak i smażymy razem do momentu rozmrożenia szpinaku i odparowania nadmiaru wody. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Pierogi ze szpinakiem i ricottą 2. Gdy szpinak przestygnie mieszamy go z ricottą.
  • Pierogi ze szpinakiem i ricottą 3. Na stolnicę wysypujemy mąkę i tworzymy dołek. Do dołka wlewamy oliwę i stopniowo dodajemy letniej wody i zagniatamy ciasto.
  • Pierogi ze szpinakiem i ricottą 4. Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną z nich rozwałkowujemy na stolnicy na cienki placek podsypując mąką ciasto. Drugie z ciast trzymamy np. w torebce foliowej, żeby nie obeschło. Z ciasta wycinamy okrągłe kształty.
  • Pierogi ze szpinakiem i ricottą 5. Na środek każdego kółka kładziemy porcję farszu i zlepiamy pieroga.
  • Pierogi ze szpinakiem i ricottą 6. W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy pierogi. Gotujemy aż do wypłynięcia pierogów. Podajemy z cebulką. Życzę smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ricotta Serek Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować