Pierogi ze szpinakiem i ricottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę ze szpinakiem. Dodajemy mrożony szpinak i smażymy razem do momentu rozmrożenia szpinaku i odparowania nadmiaru wody. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
2.Gdy szpinak przestygnie mieszamy go z ricottą.
3.Na stolnicę wysypujemy mąkę i tworzymy dołek. Do dołka wlewamy oliwę i stopniowo dodajemy letniej wody i zagniatamy ciasto.
4.Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną z nich rozwałkowujemy na stolnicy na cienki placek podsypując mąką ciasto. Drugie z ciast trzymamy np. w torebce foliowej, żeby nie obeschło. Z ciasta wycinamy okrągłe kształty.
5.Na środek każdego kółka kładziemy porcję farszu i zlepiamy pieroga.
6.W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy pierogi. Gotujemy aż do wypłynięcia pierogów. Podajemy z cebulką. Życzę smacznego :)
Komentarze