Pyszne pierożki, miła aternatywa dla ruskich, posmakują nawet największym sceptykom szpinaku!! :)
1 godz. 30 min
Składniki:
Składniki: (na ok. 50 pierożków, wycinanych szklanką)
Farsz:
1 i 1/2 opakowania szpinaku w brykiecie (może być też ten rozdrobniony byle nie liście, bo się będą ciągnąć)
1 i 1/2 kostki sera feta (ja używam tego z Biedronki, tłustego z Mlekovity)
4 ząbki czosnku
pieprz i ew. sól (trzeba uważać z solą, bo feta jest już dość słona)
1 płaska łyżka bułki tartej.
Ciasto:
4 szkl. mąki (ew. ciut więcej do podsypania)
1 szkl. ciepłej wody
Pierogi ze szpinakiem czyli zielono mi! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak rozmrażamy na patelni, dodajemy rozgnieciony czosnek, po całkowitym odparowaniu wody wkurzamy fetę i mieszamy na wolnym ogniu rozcierając grudki aż do powstania gładkiej masy. Jeśli mas jest zbyt rzadka można dodać nieco bułki tartej. Doprawić do smaku. Odstawić w chłodne miejsce aby masa przestygła i zrobiła się zwięzła -> łatwiej potem pakować ją do pierogów.
Składniki na ciasto zagniatamy do uzyskania elastycznego ciasta.
Lepimy pierożki.
Gotujemy w osolonej wodzie do 2min. od wypłynięcia.
Porady
Najlepiej smakują z uprażoną na złotobrązowo cebuką.
Komentarze