Pierogi ze szpinakiem czyli zielono mi!

4.5 (183 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne pierożki, miła aternatywa dla ruskich, posmakują nawet największym sceptykom szpinaku!! :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki: (na ok. 50 pierożków, wycinanych szklanką)

    Farsz:

    1 i 1/2 opakowania szpinaku w brykiecie (może być też ten rozdrobniony byle nie liście, bo się będą ciągnąć)
    1 i 1/2 kostki sera feta (ja używam tego z Biedronki, tłustego z Mlekovity)
    4 ząbki czosnku
    pieprz i ew. sól (trzeba uważać z solą, bo feta jest już dość słona)
    1 płaska łyżka bułki tartej.

    Ciasto:

    4 szkl. mąki (ew. ciut więcej do podsypania)
    1 szkl. ciepłej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi ze szpinakiem czyli zielono mi! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak rozmrażamy na patelni, dodajemy rozgnieciony czosnek, po całkowitym odparowaniu wody wkurzamy fetę i mieszamy na wolnym ogniu rozcierając grudki aż do powstania gładkiej masy. Jeśli mas jest zbyt rzadka można dodać nieco bułki tartej. Doprawić do smaku. Odstawić w chłodne miejsce aby masa przestygła i zrobiła się zwięzła -> łatwiej potem pakować ją do pierogów.
    Składniki na ciasto zagniatamy do uzyskania elastycznego ciasta.
    Lepimy pierożki.
    Gotujemy w osolonej wodzie do 2min. od wypłynięcia.

Porady

Najlepiej smakują z uprażoną na złotobrązowo cebuką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować